Minda Hijrah Headline Animator

Tuesday, April 2, 2013

Pendidikan Percuma - "Berani kerana Benar, #RafiziBacul kerana Salah" @RazaliIbrahim @TunFaisal @RazlanRafii #Siswa4U


Katanya di TWITTER ada salah fakta.
Hehe. Salah microsoft apa pulak kali ni? HAHAHA.. Excel? Word? ke POWERPOINT?


Selepas menyumbang tangan dalam membantu rakan admin yang lain dalam menjawab video pertama dan kedua Rafizi dalam ruang lingkup harga minyak dan turunkan harga kereta, maka dengan ini, saya rasa sudah terpanggil untuk mencoret sedikit catatan saya mengenai isu pendidikan percuma yang diadaptasikan dalam video. 


Pertama, saya ingin mengulas mengenai kenyataan Rafizi bahawa IPT di negara kita ini dengan dakwaan bahawa pendidikan tinggi di negara kita diswastakan… diswastakan… benarkah kenyataan ini wahai abang Rafizi? You… eh saya bukan anwar, kamu tahu tak yang subsidi yang disalurkan oleh kerajaan dalam pendidikan tinggi awam di Malaysia mencecah 95 peratus? 

Terus, di mana dakwaan Rafizi mengatakan bahawa pendidikan tinggi untuk mengkayakan krooni? 400, 000 orang penuntut di IPTA itu siapa? Siapakah yang dibantu oleh kerajaan BN? Kronikah? Hebat… jadi ternyata kroni yang selama ini diperkatakan oleh abam Rafizi merupakan rakyat. Dengar sini semua, kroni kerajaan BN ialah rakyat!!! 

Seterusnya Rafizi bercakap bahawa golongan muda terus terbeban dengan hutang? Saya mahu bertanya, apakah kerajaan sendiri yang mewajibkan pelajarnya meminjam? Kalau tahu terbeban dengan hutang, bukankah konsep PTPTN sekarang ini seperti biasiswa? Di mana anda harus score 3.5 ke atas manakala segala yang anda pelajari itu ialah percuma. Ya, anda mahukan sesuatu yang percuma, namun tiada wang. Boleh… bayar “percuma” itu melalui PEMBELAJARAN. 

Seterusnya, Rafizi mengatakan IPT ini untuk golongan kaya? Eh…. Sekejap. IPTA dan Poli yang diwujudkan oleh kerajaan kebanyakannya daripada golongan yang berpendapatan sederhana dan miskin? Terutama UiTM yang ditubuhkan untuk membantu orang Melayu dan bumiputra. Persepsi apakah ini yang cuba ditaburkan?

Kemasukan university melalui kewangan bukan akedemik? Wah… hebatnya Malaysia. Tahukah anda bahawa antara syarat-syarat untuk memasuki university di Malaysia sangat ketat? Saya ambil contoh kerana kenyataan Rafizi ini sangat umum dan bersifat persepsi. 

Untuk mengambil jurusan undang2 di UiTM, program asasi telah disediakan manakala mereka yang mengambil program asasi ini hanyalah pelajar cemerlang dan tidaklah pelajar yang kaya raya. Selalunya terdiri daripada pelajar straight A. Terus, kerana kecemerlangan yang diperlukan, kerajaan telah membantu mereka lagi kerana merit yang diterima oleh mereka. Antaranya ialah:

Elaun Wang Saku (RM1250.00 /semester)
Yuran Pengajian (RM360.00 /semester)
Yuran Kolej (RM350.00 /semester)
Tiket Kapal Terbang (Pelajar Sabah/Sarawak) Sekali Sepanjang Pengajian (Pergi/Balik)

Bagaimana Rafizi boleh mengatakan bahawa kemasukan university di Malaysia ini hanyalah berdasarkan kewangan? Memang kaki putar betul budak PONDAN ni!!!

Seterusnya, saya sudah meneliti segala formula yang digariskan oleh RAFIZI yang digunakan oleh Rafizi. Saya tidak nampak di mana nama “PENDIDIKAN PERCUMA” yang diperkatakan oleh Rafizi kalau IPTS masih ada dan tabungan pinjaman disediakan. 

Anda bising jumlah hutang PTPTPN yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan, tetapi cadangan anda selepas penghapusan PTPTN ialah mewujudkan tabung pinjaman pula untuk mereka yang ke IPTS. Seolah-olah seperti anda membawa seseorang keluar dari mulut buaya, dengan menunjukkan jalan ke arah mulut harimau… mungkin dalam bab ini hanya putar belit si PONDAN hebat sahaja.

Hey abam Rafizi, meh dengar sini. Anda bercakap mengenai KOS 6 Billion yang akan ditanggung oleh kerajaan, dan penyokong anda bertepuk tangan teruja. Sekejap… walaupun saya masih khuatir bagaimana anda mendapat angka 6Billion itu kerana langsung tidak disediakan, maka saya bersangka baik untuk mengatakan bahawa jumlah itu benar. TETAPI…

Rafizi hanya bercakap mengenai KOS PENGHAPUSAN… bukannya KOS PENGURUSAN. Ya, mungkin kos penghapusan setiap tahun hanya 6BILLION, tetapi tidak KOS PENGURUSAN.

Kenapa Rafizi tidak bercakap kos MEMBAYAR PENSYARAH, KOS MAINTENANCE, KOS MEMBAYAR KERUGIAN APABILA SETIAP PELAJAR MASUK PERCUMA, KOS BIL AIR DAN ELETRIK, KOS PROMOSI, KOS MENYERTAI KARNIVAL, dan pelbagai KOS PENGURUSAN yang lain yang saya jangka boleh mencecah PULUHAN BILLION. 

Dan kena ingat… jumlah ini akan bertambah apabila MASA BERTAMBAH. Ini sering dengan FAKTOR POPULASI MANUSIA BERTAMBAH, HARGA ELETRIK DAN AIR MENINGKAT, KENAIKAN HARGA MINYAK dan sebagainya… KENAPA RAFIZI DIAM MENGENAINYA? KENAPA!!!??? 

Seterusnya RAFIZI membangkitkan kenapa KERAJAAN mampu membayar untuk kos seperti MRT yang berjumlah puluhan BILLION sedangkan untuk kos PENDIDIKAN PERCUMA tidak mampu? Dengar sini, kos untuk permintaan MRT hanya static untuk waktu pembinaan itu, dan apabila MRT sudah siap, segala kos pembinaan itu akan DIJANA KEMBALI MELALUI PENGIKLANAN DI SETIAP STESEN MRT, DI SETIAP TREN (DALAM ATAU LUAR) juga RAFIZI lupa bahawa KOS PEMBINAAN MRT akan DIJANA MELALUI PEMBAYARAN TIKET OLEH RAKYAT! Maka, KERAJAAN rela mengambil risiko membina MRT kerana pulangan keuntungan KEPADA NEGARA BERLIPAT KALI GANDA!

Ini ialah ASAS DALAM EKONOMI DAN PERNIAGAAN. Rafizi TAK NAMPAK KE? Ohh, saya lupa guru anda ialah PAKAR EKONOMI YANG CUMA BERLULUSAN SASTERA aje… hehehe… 


Penulis H.E

1 comment:

  1. PENCACAI PAKATAN MEMANG LOW CLASS..BODOH..YG MCM NI KE NK LAWAN PEMIMPIN BN?PEMIMPIN BN SMUANYA BIJAK2..RAFIZI PONDAN NI PANDAI CKP JE..DIA PUN TERPAKSA PERBODOHKAN DIRINYA SBB ANWAR DH BG DIA BERTANDING..KALAU DIA TAK BUAT MCM TU,NNT ANWAR TAK BG DIA BERTANDING..MCM LA SAIFUDIN BULAN JUGAK..KADANG2 AKU NK TERGELAK DGR DIORANG TANYA SOALAN YG BODOH KAT KERAJAAN..CONTOHNYA YG PASAL MRT YG SAUDARA MINDA HIJRAH DH SEBUTKAN SEPERTI DI ATAS..NAMPAK SGT KELEMBUAN RAFIZI & PAKATAN HARAM..

    ReplyDelete