Minda Hijrah Headline Animator

Tuesday, February 12, 2013

[Ulasan] Mengapakah perjuangan PAS berubah-ubah? - Bahagian 2Soal berubah haluan dan citarasa adalah lumrah dalam PAS?
Namun ada pandangan luar PAS yang menganggap soal berubah haluan dan citarasa adalah lumrah dalam PAS. Menurut pendakwah, Datuk Dr Asri Zainal Abidin ketidaktentuan pemikiran kepimpinan PAS ini membiak kecelaruan dalam pemikiran pengikut dan pemimpin PAS. 
“Saya rasa ada kekeliruan pada pendirian PAS dalam masalah itu. Sekejap dia cakap lain, sekejap cakap lain (pula),’ katanya, ketika mengulas keengganan pimpinan PAS untuk merujuk kembali kepada Majlis Presiden Pakatan Rakyat bahawa pendirian PAS sudah berubah daripada pandangan presidennya yang dibuat dalam mesyuarat berkenaan pada 8 Januari 2013.
Isu kalimah Allah: Ketegasan Nik Aziz amat dituntut

Mungkinkah keengganan Haji Hadi ini kerana beliau berasa “malu-alah” pada pimpinan Pakatan Rakyat kerana mempunyai pendirian yang tidak konsisten? Atau, lebih berbahaya lagi mungkinkah ini ialah kerana kurang yakin kepada ketetapan yang dibuat oleh Majlis Syura Ulamanya sendiri?
Sebagai presiden parti beliau harus melaksanakan ketetapan Majlis Syura Ulama dan bukan teragak-agak untuk menyatakan pendirian parti pada umum, terutama kepada PKR dan DAP. 
Di sini ketegasan Nik Aziz amat dituntut. Sebagai Pengerusi Majlis Syura beliau bertanggungjawab menjelaskan “pendirian PAS yang lebih jelas itu” kepada bukan sahaja kepimpinan PAS tetapi kepada kerabat Pakatan Rakyat juga. Islam itu jelas. Nik Aziz tidak boleh memberi gambaran yang samar akan ketelusan Islam. 

bersambung ..... 
“Sindrom ulama bisu”
Perkara paling buruk yang boleh berlaku pada gerakan Islam seperti PAS ialah bila ia dilanda “sindrom ulama bisu”. Ketika itu ulama kelu untuk menyatakan kebenaran. Walaupun ia sudah melaksanakan perintah Allah “syura bainahum” atau bermesyuarat dikalangan kamu.
Keputusan yang dibuat oleh ulama PAS itu berpaksi kepada waqi’ atau realiti semasa. Dalam iklim sosial dan politik Malaysia, kedudukan Islam amat jelas baik di segi perlembagaan mahupun penghayatan.  
Ia tidak pernah dipersoalkan secara terbuka oleh mana-mana pihak sebelum ini. Namun mutakhir ini ada segolongan orang Islam sendiri yang mahu merebut tampuk kekuasaan, sedang berusaha mengapikan kaum-kaum dan penganut agama lain agar mempertikaikan kedudukan istimewa Islam di negara ini.

No comments:

Post a Comment