Minda Hijrah Headline Animator

Tuesday, February 26, 2013

[Mana Kapal Singh?] Manifesto Pakatan abaikan OKU #ManifestoBukanJanjiPengerusi Mobiliti Massa OKU Bangkit, Mohd Rosli Ibrahim kesal dengan tindakan Pakatan Rakyat yang mengabaikan golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) dalam manifesto yang diumumkan semalam.
 
Kata beliau, manifesto tersebut sepatutnya menyenaraikan rancangan pembangunan bagi menjaga kepentingan golongan tersebut.
 
"Sebenarnya saya kesal dengan apa yang ada dalam manifesto Pakatan Rakyat. Dalam manifesto, apa yang kita harapkan ialah satu klausa mengenai pembangunan OKU secara menyeluruh. 
 
"Kita OKU Bangkit dah sertai Himpunan Kebangkitan Rakyat, mengadakan pertemuan dengan ahli Parlimen. Kenapa dalam manifesto Pakatan Rakyat tak ada (sebut tentang OKU). Pelik. 
 
"Saya rasa ahli politik ini tidak melihat isu OKU ini isu besar. Kenapa tiba-tiba abaikan? Kami rasa terhina. Sebenarnya mereka ini hanya berfikir tentang kepentingan politik dan masih dalam paradigma duit. Sama seperti BN," katanya ketika dipetik daripada portal Malaysiakini.
 
Mengulas lanjut beliau berkata tindakan PR itu bakal menyaksikan kehilangan sokongan daripada golongan tersebut.
 
"Mereka tidak lihat bahawa golongan OKU ini sebagi satu konsep pembangunan insan. Itu masalahnya. Saya nak cakap bahawa, Pakatan Rakyat akan kehilangan doa daripada golongan OKU pada pilihan raya umum akan datang," katanya.  
 
Sementara itu, aktivis yang juga merupakan seorang kartunis popular, Mohd Affandi Ramli pula berkata, manifesto Pakatan sepatutnya menggariskan pusat latihan percuma untuk golongan OKU.
 
Namun, Pakatan mungkin tidak berminat dengan perkara seperti itu, katanya.
 
"Kalau kita lihat manifesto itu banyak sentuh tentang kebajikan rakyat, tetapi kenapa tak ada tentang keperluan untuk OKU. Golongan OKU sangat memerlukannya bukan sekadar penerimaan bantuan subsidi tetapi beri peluang yang sama rata. 
 
"Kalau boleh adakan sekolah khas serta pusat latihan percuma. Ini kita pernah usulkan tetapi saya rasa mereka tak berminat. Sebenarnya ramai golongan OKU yang berpotensi ini telah dibunuh oleh pemerintah khususnya OKU yang terlantar yang meninggal dunia dalam keadaan menyedihkan," katanya. 
 
Tambah beliau lagi, satu dialog anjuran OKU Bangkit bersama Pakatan Rakyat di Dewan Himpunan Cina Selangor Kuala Lumpur pada 3 Mac akan diadakan bagi membincangkan tuntutan daripada golongan berkenaan.
 
"Jemputan dah beri. Jadi kita tunggulah sahajalah siapa yang akan hadir nanti," katanya lagi.

No comments:

Post a Comment