Minda Hijrah Headline Animator

Sunday, December 23, 2012

Amanat Haji Hadi - Ulama' PAS Terus Membisu

Antarapos.com - Ulama PAS dilihat semakin tidak berfungsi apabila hanya berdiam diri dalam isu "Amanat Hadi 1981" malah membiarkan ahli-ahlinya terus terkeliru.
 
Sehingga kini, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilihat terus membisu walaupun semakin ramai ahli parti itu yang tampil menyatakan kekesalan ekoran terpengaruh dengan hujah mengkafirkan Umno lebih 30 tahun.
 
Artikel Mingguan Malaysia bertajuk 'Wajarkah Hadi, ulama PAS terus membisu?' menyifatkan perkara tersebut tidak wajar dianggap isu yang basi kerana jelas dakyah Hadi itu telah merasuk pemikiran penyokong PAS untuk terus membenci Umno.
 
Ia dibuktikan dengan pengakuan bekas-bekas ahli PAS yang sebelum ini bertindak taksub berdasarkan amanat itu sehingga sanggup membelakangkan syariat Islam.
 
Dilaporkan pendedahan tentang sikap seorang imam yang enggan menguruskan jenazah 'orang Umno', memulaukan imam-imam yang dilabel pro-Umno, malah membina masjid berasingan kerana tidak mahu menyertai aktiviti keagamaan kerana amanat itu.
 
"Apakah dengan menganggap isu basi maka ia mampu menebus dosa-dosa yang terjadi akibat kelahiran amanat tersebut?
 
"Kepada ulama-ulama PAS, mereka harus bertanggungjawab menasihatkan Abdul Hadi untuk membuat tindakan yang betul supaya mereka tidak dilihat 'tumpang sekaki' menanggung dosa akibat kepercayaan penyokong PAS kepada amanat berkenaan," memetik artikel itu.
 
Gesaan supaya Hadi membuat pengumuman terbuka menarik balik amanat tersebut turut disuarakan pengasas Pondok Geting, Tumpat Abdullah Saa'mah demi kesejahteraan umat Islam di negara tanpa mengira fahaman politik. 
 
Tambah Abdullah lagi, Hadi akan menanggung segala dosa perpecahan kaum yang berlaku kepada umat Islam kerana terpengaruh dengan amanatnya itu. 
 
"Perbetulkan, rombak balik amanat itu. Cakap dulu. Kalau tidak perbetulkan maka dia bertanggungjawab, berdosa kerana memecahbelahkan orang Islam.
 
"Jika tidak tarik balik, orang Islam akan jatuh dan akan terus berpecah belah," katanya mengulas lanjut isu ini.
 
Justeru dijangkakan PAS akan berhadapan dengan kerugian besar dengan hukuman rakyat yang semakin sedar dengan ketamakan kuasa politik sehingga sanggup mempertahankan perkara yang jelas salah dari sudut akidah, kata artikel itu lagi.
 
"Abdul Hadi bertanggungjawab untuk menarik balik amanat itu kerana adalah tidak wajar jika benar beliau sudah tidak berpegang kepada amanat itu, beliau terus membiarkan penyokong-penyokong mempercayai amanat tersebut masih relevan sehingga ke hari ini."

4 comments:

 1. Macamana tu... Pak lebai sanggup menipu... Hari ni aku tak sembahyang lagi bagus dari sidia yg menipu umat islam Parti PAS... aku betjawab dgn Allah sidia kena berjawap dengan orang ramai..

  ReplyDelete
 2. dah bosan dgn kes amanat hadi ni, tak da ke fatwa apa patut di buat dengan si hadi, kalo di Iran ada Ayatulah yang boleh keluar fatwa pasal penulis buku Satanic Verses tak kan tak ada kuasa yang boleh fatwakan si hadi ni,.. video tu tu besi,bodoh punya hadi...

  ReplyDelete
 3. hadi weh, malu lah jadi ulama yang tak guna otak yang bernas, memecah belah umat tu dosa, mu tahu kan,,, mu buat tak tahu sebab mu kata video tu besi,,, nampak mu tak cerdik..

  ReplyDelete
 4. bagaimana dgn PAS yg tidak menjalnkn hukuman Hudud di Kelantan walhal sudah 20 thn memrintah, wajarkah mereka juga gagal untuk melaksanakan prinsip mereka,,

  ReplyDelete