Minda Hijrah Headline Animator

Tuesday, November 27, 2012

Dr Mahathir: Jangan salah guna hak demokrasi

Hak demokrasi tidak harus disalah guna untuk menggulingkan kerajaan yang dipilih secara demokrasi, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir berkata, sesetengah pihak yang tidak berpuas hati setelah kalah dalam pilihan raya seringkali menyebut hak demokrasi sebagai contoh ketika mereka cuba menjatuhkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat untuk menerajui kepimpinan negara.

"Mereka menimbulkan kekacauan di seluruh negara, mereka mengadakan demonstrasi jalanan dan mengadu bahawa kerajaan menipu dalam pilihan raya, oleh itu perlu diadakan satu lagi pilihan raya dan menjatuhkan kerajaan yang telah pun dipilih," katanya.

Ini boleh membawa kepada keganasan, serangan dan pembunuhan, katanya pada majlis makan tengah hari yang dianjurkannya bagi perwakilan yang menghadiri Forum Antarabangsa Umno bertemakan 'Konflik dan Perdamaian dalam Politik Rakyat - Menoleh ke Belakang atau Memandang ke Hadapan?' di sini hari ini.

Forum dua hari itu yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Raza, diadakan sempena Perhimpunan Agung Umno 2012 yang bermula esok.

Dr Mahathir menegaskan ada antara negara yang baru mengamalkan demokrasi tidak menghargai sepenuhnya sistem demokrasi.

 "Kita hanya menyukainya apabila kita menang, tetapi tidak apabila kita kalah," katanya.

Dr Mahathir turut menyentuh tentang kuasa asing yang menyokong perubahan rejim dengan mempergunakan kumpulan minoriti dan memberi mereka wang serta segala bentuk sokongan.

Beliau berkata ini boleh mengakibatkan negara menjadi tidak stabil dan dalam keadaan itu, faedah daripada demokrasi tidak boleh dinikmati oleh rakyat. 

Mengulas lanjut, beliau berkata: "Dalam demokrasi, anda perlu menerima keputusan pilihan raya. Parti yang memperoleh majoriti mesti diberi hak untuk memerintah negara sekurang-kurangnya bagi keseluruhan penggal. Maka, demokrasi akan berkesan.

"Konflik tetap ada tetapi tidak akan membawa kepada keganasan, kemusnahan dan ancaman keselamatan kepada rakyat," katanya. - Bernama

1 comment:

  1. ketam mengajar erti demokrasi...

    baca ni:
    http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=News&file=article&sid=1351

    ReplyDelete