Minda Hijrah Headline Animator

Monday, August 6, 2012

Seronok ADUN DAP BANGSAT, Manoharan Memperlekeh Lee Chong Wei

 
'LIN DAN wins.He played better than Lee Chong AWAY," katanya dalam akaun Twitter miliknya.

 
Nampak tak bagaimana dia menggunakan perkataan AWAY untuk mengajuk nama Lee Chong Wei.
 
Lebih menyakitkan hati, Manoharan dengan begitu bangga memuji pemain China, Lin Dan sebagai;
 
"Lin Dan is so stylish.So modern.Doesn't look like a China man.But from China.Tattoo all over."
 
Takda pulak dia nak cakap apa-apa yang positif mengenai jaguh negara kita. Dan maksud lawyer kelas 3 ni apakah kita semua perlu ada tato untuk kelihatan moden?
 
Impian emas kita musnah, tetapi Manoharan menjumpai ruang untuk mempolitikan perkara itu.
 
"Malaysia will win its first GOLD Medal in Olympics after Pakatan takes over Putrajaya," katanya lagi dalam akaun Twitternya.

Perlukah cakap benda-benda seperti ini?
 
Ada jaminan ke kalau tukar kerajaan kita akan menang emas? Dan adakah ini masanya untuk bercakap seperti itu?
 
Kalau ada rasa tak puas hati pun, carilah medium yang lebih baik dari Twitter, masa yang lebih sesuai, bahasa yang lebih baik untuk menegur.
 
Bukan macam orang tak bertamadun main taram cakap aje tak ikut tempat.
 
Semua orang sedang bersedih dan merasa ralat atas kekalahan Chong Wei, Manoharan melihat ia sebagai peluang untuk merendahkan
 
Perdana Menteri dan kerajaan dan dalam proses itu menjatuhkan air muka Chong Wei.
 
Sesiapa sahaja yang menonton perlawanan akhir Badminton Olimpik London malam tadi tahu Chong Wei telah memberikan yang terbaik tetapi tetap tewas.
 
Sesiapa sahaja dalam akal yang waras tidak akan bercakap politik dalam waktu yang sebegini.
 
Siapa Manoharan, siapa kita untuk menilai apa dalam hati Chong Wei.
Ada beberapa orang yang membuat andaian dari segi wang yang dijanjikan jika menang emas kepada persembahan Chong Wei.
 
Namun, kita tahukah apa dalam hati Chong Wei? Rasanya dia benar-benar bermain untuk negara. Habuan yang dijanjikan mungkin bonus atau motivasi tambahan.
 
Semalam, selepas kekalahan di tangan Lin Dan, penulis lebih simpati dan kasihan pada Chong Wei. Lebih lagi daripada hakikat Malaysia terlepas emas pertamanya di olimpik.
 
Air mata dan kekecewaan yang wujud di wajah beliau, sepatutnya menyebabkan orang bodoh macam Manoharan pun meluahkan simpati kepadanya.
 
Ini tidak, Chong Wei dikutuk, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pun tidak pasal-pasal diheret masuk ke dalam mesej-mesej biadap Manoharan.
 
Sebelum menulis lebih lanjut, harus diingatkan bahawa Manoharan inilah manusia yang tidak berapa lama dahulu menghina Jalur
 
Gemilang dan berkata, bendera itu akan diubah apabila DAP dan Pakatan Rakyat berkuasa suatu hari nanti.
 
Kali ini, Manoharan menyindir Chong Wei dan meluahkan rasa bangga melimpah ruah kepada Lin Dan.
 
Apa masalah macha sekor ni?
 
Chong Wei siap mohon maaf kepada rakyat Malaysia lagi akibat gagal memberikan emas kali kedua.
 
Perlukan beliau memohon maaf?
 
Rasanya lebih tepat jika Manoharan yang memohon maaf kepada rakyat Malaysia kerana gagal mempertahankan semangat kesukanan.

7 comments:

 1. Manoharan memang kurang ajar. Tiada semangat patriotik.

  ReplyDelete
 2. Pariah tu tengah mabuk minum todi semasa game lee chong wei. Itu yg merapu

  ReplyDelete
 3. adun BINGAI mmg cmnie..xde semangat patriotic laNSUNG...statement yg mengelikan hati ("Malaysia will win its first GOLD Medal in Olympics after Pakatan takes over Putrajaya," katanya lagi dalam akaun Twitternya.)
  bingai!!

  ReplyDelete
 4. Suroh lah dia join olimpik. Kita tengok. Final pun ntah jumpa ntah tidak.

  ReplyDelete
 5. sore loser memang mcm tu. dia tak dapat apa yg dia nak mcm mcm lah buat perangai. pakatan dapat selangor pun tak dpt nk tadbir dgn betul. mcm mcm komplen. ini kan nak tadbir putrajaya. suruh dia balik china la pegi duduk rumah Lin Dan. Paria tu paria la jugak tak boleh berubah punya. India pun tak mau dia tu pasal duduk Malaysia (Tanah Melayu) pas tu tak tau bersyukur. Alo keling mabuk ini tanah tok nenek orang melayu kalau nak duduk aman jangan buat hal okey. kalau tidak go AWAY to india your tanah tok nenek.

  ReplyDelete
 6. bodoh mano...
  sruh dy p main tgok la.... bdonya hindu 2

  ReplyDelete
 7. assalamualaikum & salam 1malaysia.

  memang tindakan dia dikit sebanyak agak jelik, tapi beliau secara terbuka telah memohon maaf. itu yang saya kagum pada YB Mano. dia sedar dia silap, dan dia terus minta maaf. bukan mcm segelintir pemimpin kita bila silap tuding jari, aib org, buat fitnah, maki hamun sana sini.

  apa-apa pun, media haluan kanan seperti UTUSAN ataupun pemblog picisan yg tak perlu jadi batu api mengeruhkan keadaan sebab YB Mano sudah mohon maaf.

  dan dalam mana sana sini hentam YB Mano pasal kenyataan jengkel dia, ramai yg terlepas pandang berkaitan dgn tajuk utama di dada akhbar KOSMO. tak ada pemblog yg mahu hentam KOSMO kah?

  dan untuk para pengomen awalan dlm entri ni, jgn komen yg berbaur perkauman. dan kalau mahu menulis komen berbaur perkauman jgn berselindung di balik nama ANONYMOUS itu. guna identiti sebenar anda, kan hero Malaya. mesti berani.

  itu saja pendapat saya. sekian.

  ReplyDelete