Minda Hijrah Headline Animator

Monday, April 16, 2012

Kalungan Bunga Kematian, SMM KAFIR kan pemimpin-pemimpin Islam ?

Nampaknya memang berat tindakan yang dilakukan oleh kumpulan pelajar SMM yang dibawah naungan PKR apabila melakukan upacara Kalungan Bunga Kematian keatas pemimpin Islam. Tindakan ini seolah-olah mengKAFIRkan sesame Islam.

 

Mungkin SMM berani mengkafdirkan sesama Islam sebab adanya sokongan PAS yang kita tahu cukup mahir dalam mengkafirkan sesama Islam.
 
Apa-apa pun, perbuatan kumpulan pelajar yang diketuai oleh Adam Adli ternyata biaDAP dan jelas menyimpang dari ajaran Islam. Inilah pemesongan AKIDAH yang sangat dasyat.
 
Dan lebai-lebai PAS masih menjadi SYAITAN BISU ?

 

 

PTPTN: 'Panggil mendiang sesama Islam?'

 

Perbuatan mengalungkan bunga malai pada potret Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin oleh kumpulan mahasiswa yang berdemonstrasi menuntut pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) di depan Kompleks Sogo di ibu negara kelmarin seolah-olah mengkafirkan sesama Islam.

 

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Himpunan Ulama Muda Malaysia (Ilmu), Fathul Bari Mat Jahaya berkata, mereka sendiri pastinya tahu apa yang dilakukan itu adalah adat bagi agama Hindu apabila berlaku kematian membabitkan penganutnya.

 

"Sedangkan Perdana Menteri dan Menteri Pengajian Tinggi itu orang Islam. Apa ertinya jika kita panggil orang beragama Islam dengan panggilan mendiang? Simbol pengkafiran boleh berlaku sama ada secara lisan ataupun dengan isyarat," tegasnya.

 

Fathul Bari berkata, simbolik sedemikian sama sekali tidak boleh digunakan kerana ia melibatkan maruah agama.

 

"Mereka mungkin tak faham hukum hakam agama, tetapi mereka tidaklah boleh menunjukkan perilaku yang tidak matang, dan menggunakan kaedah provokasi melampaui batas," katanya.

 

Menurutnya, dalam memperjuangkan isu seperti PTPTN, apa yang paling wajar dilakukan ialah mengingatkan orang yang berhutang supaya membayar hutang mereka.

 

"Wang yang dipinjam itu hutang kerana ia duit kerajaan, yang juga duit rakyat," katanya.

 

Sebagai mahasiswa yang telah menjalani proses pembelajaran­ di menara gading, kata Fathul Bari, mereka perlu mengelak sebarang tindakan yang berunsur provokasi untuk mencapai sesuatu matlamat kerana ia akan memberi kesan negatif kepada masyarakat, sekali gus menunjukkan imej diri mereka yang tidak matang.

 

"Mereka sepatutnya menggunakan kaedah berjumpa dan berbincang jika ada sesuatu perkara yang mereka mahu luahkan. Sebagai pelajar universiti, mereka harus buat keputusan dan bertindak dengan bijak," katanya. –

 

No comments:

Post a Comment