Minda Hijrah Headline Animator

Monday, February 20, 2012

UMNO perlu ganti peranan Pas ?

UMNO diminta menggantikan peranan
memperjuangkan Islam yang ditinggalkan Pas agar parti Melayu tersebut memperoleh sokongan padu daripada umat Islam terutama menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) akan datang.

Pensyarah Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah berkata, berdasarkan kajian akademik beliau selama ini, UMNO dilihat mempunyai beberapa kelebihan dari segi politik sekiranya parti pemerintah itu menggunakan pendekatan sedemikian.

Katanya, memandangkan Pas kini telah kehilangan identiti dan perjuangan
asal mereka demi kuasa politik, maka UMNO sekarang menjadi tonggak
kepercayaan golongan ulama dan cendekiawan Islam sebagai benteng akidah paling hadapan umat agama tersebut.

"Apa yang saya nampak, sekiranya strategi ini digunakan, sokongan terhadap UMNO akan bertambah kerana orang Melayu dan Islam ini tidak boleh dipisahkan.

"Dahulu UMNO dituduh parti bukan Islam, sekular dan sebagainya, namun kini mereka perlu mengambil ruang itu. Saya yakin UMNO dapat mengetuk pintu hati masyarakat apatah lagi ketika ini Pas telah berkawan dengan pihak yang ternyata menentang Islam.

"Pas bertukar ke arah liberal disebabkan strategi berpolitik baru mereka yang bermatlamatkan kuasa. Ini yang berlaku kini, berbeza dengan pendirian parti itu dahulu, yakni begitu fanatik. Kenapa ia berlaku? Kerana mereka nampak ruang dan peluang itu untuk mendapat sokongan daripada skop yang lebih besar," katanya

RockyKCD - Sebenarnya perjuangan Islam dan negara Islam dilakukan UMNO sebagai parti pemerintah walaupun belum sempurna tetapi menuju kearah itu.

PAS adalah golongan agama dari UMNO yang kecewa setelah gagal mendapat tempat. Sumbangan terbesar PAS kepada umat Islam adalah penyelewangan fatwa demi undi seperti Tuhan Samseng, Tuhan Mencarut, Kafirkan ahli UMNO, berkawan dengan Syaitan dan banyak lagi.

Dan ini semua membawa kepada perpecahan umat Islam.

Cuma UMNO perlu lebih giat menjalankan aktiviti Dakwah sebagai jentera parti. Penubuhan Seketeriat Ulama' Muda patut digunakan sebaik mungkin.

Dengar citer, Seketeriat Ulama' Muda nak dapat ruang di Pejabat UMNO PWTC pon TIDAK diendahkan. Betul ke?

No comments:

Post a Comment