Minda Hijrah Headline Animator

Sunday, February 19, 2012

DR. MAZA DEDAHKAN SIKAP MUNAFIK PEMBANGKANG

Bekas Mufti Perlis telah menuduh pengkritik lawatan Perdana Menteri ke Batu Caves sempena Thaipusam baru-baru ini mengamalkan 'double standards' kerana mereka telah berdiam diri berkenaan dengan lawatan yang serupa oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dr Asri Zainul Abidin berkata bahawa sebuah gambar yang beliau letak di laman Facebook berkenaan dengan lawatan Thaipusam Datuk Seri Najib Razak ke kuil di Gombak telah mendapat beratus-ratus komen negatif, sedangkan gambar yang menunjuk pemimpin pembangkang sedang merayakan perayaan yang sama di Ipoh telah dianggap sebagai palsu.

Di petik dari Utusan Malaysia, beliau telah berkata semalam "Saya telah menerima hampir 1,000 komen mendakwa kehadiran Perdana Menteri bertentangan dengan ajaran Islam, termasuk semua jenis fatwa yang bermotifkan politik."

"Bagaimanapun, apabila saya memuat naik gambar Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sambutan yang serupa di Ipoh, mereka berkata gambar perlu diperiksa oleh sebab ada kemungkinan imej Anwar telah ditindih (superimpose)."

Asri (gambar) berkata, adalah jelas bahawa pengkritik Najib telah menggunakan agama demi agenda mereka sendiri dan beliau telah memberi amaran kepada kumpulan minoriti umat Islam ini bahawa mengeksploitasi Islam untuk menyokong politik mereka yang berat sebelah adalah satu "dosa besar".

Amalan seperti ini akan memberi kesan yang besar terhadap umat Islam dan ia merupakan satu ancaman kepada Islam, tambah beliau.

Semalam, Menteri Hal Ehwal Islam, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata lawatan Najib ke Batu Caves pada 7 Februari telah mengikut garis panduan yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

Dipetik daripada Sinar Harian, beliau berkata, "Najib tidak terlibat dalam apa-apa upacara agama atau peristiwa dan sebagainya, soalan imannya tidak seharusnya timbul. Beliau mengikuti garis panduan yang telah ditetapkan. Dia tahu apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan".

Jamil Khir menuduh pengkritik lawatan tersebut, yang diadakan sempena perayaan Thaipusam tahunan di kompleks candi, sebagai memainkan isu itu untuk mencetuskan kebencian terhadap Perdana Menteri.

"Ia merosakkan agama (Islam) apabila umat Islam sanggup melemparkan tuduhan dan membuat pelbagai tuntutan berniat jahat semata-mata kerana mereka tidak bersetuju dengan pemimpin-pemimpin negara," Jamil Khir berkata.

Beliau menambah, jika Najib boleh dituduh mengorbankan imannya dengan pergi ke Batu Caves semasa Thaipusam, tuduhan yang sama boleh dibuat kepada pemimpin rohani PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat, yang telah banyak kali memberikan bantuan di kuil-kuil.

Awal bulan ini, Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menyelar Najib telah "mengorbankan imannya" kerana menyertai festival tahunan Thaipusam di Batu Caves, lawatan ketiga Perdana Menteri sejak bertahun-tahun.

Harussani telah menegaskan bahawa umat Islam tidak dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam upacara agama lain.

Mufti, bagaimanapun, kemudian menarik balik kenyataan awal selepas menerima penjelasan Najib bahawa beliau hanya memberikan ucapan di kompleks dan tidak masuk ke dalam kuil gua.

3 comments:

 1. surah alkafirun menyatakan dengan jelas apa wajib kita amalkan.ngapa tak baca kitab itu

  ReplyDelete
 2. beribu2 komen di FB dr. maza tu anak cina yg menyamar guna nama org melayu. bdak2 kolej tu semuanya. jgn percaya laa.

  ReplyDelete
 3. anak cina yg menyamar guna nama org melayu hanya tahu Surah Al Kafirun saja. Mereka tidak tahu ada ribuan naskah kitab2 tafsir dan syarah2 hadith yang menjadi rujukan ulamak2/cendikiawan2 Islam dalam mengeluarkan fatwa2 berkaitan dg sesuatu masalah.

  Kita yg bukan pakar dalam sesuatu bidang perlulah diam sahaja. Sebab kalau kita bersuara memberi komen, ia hanya akan menunjukkan kebodohan diri sendiri.

  ReplyDelete