Minda Hijrah Headline Animator

Tuesday, June 21, 2011

BERSIH 2.0 - AGENDA AMBIGA BERSAMA IFC


Sokongan PAS padu terhadap Puan Guru Ambiga sebagai pemimpin BERSIH menjadi tanda tanya. Adakah ini pemimpin yang bakal PAS angkat sebagai pemimpin mereka dalam demonstrasi BERSIH pada 9 Julai nanti ?

PAS for ALL !

Berikut merupakan 14 tuntutan IFC :

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa orang Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.
2. Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.
4. Tidak perlu dicatatkan didalm kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.
5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menagnut agama Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.
6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk agama Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.
7. Orang-orang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberi hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.
8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadah orang bukan Islam sebagimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.
9. Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
10. Bible dalam bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.
11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar disemua sekolah.
12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.
13. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.
14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

7 comments:

 1. IFC ni....ada sejarahnya. Ada naungannya dan sila rujuk hal-hal yang berkaitan dengan Zionism.

  ReplyDelete
 2. AMBIGA THE ABOMINABLE TWAT... PERIOD

  ReplyDelete
 3. if i'll be the PM..all dis will be rejected!!!

  ReplyDelete
 4. kesian pada mereka (muslim) yg sokong pjuangan si ambiga ni..

  ReplyDelete
 5. ak x sokong ambiga tp aku sokong intipati bersih ~ ak lagi kesian yg jd najis duit nih

  ReplyDelete
 6. style gila ambiga ni..camne la org bleh ikot dia buta tuli cmtu je.. semoga ALLAH buka pintu hati semua..sedar la apa yg sebnrnya sedang berlaku :-)

  ReplyDelete