Minda Hijrah Headline Animator

Friday, February 18, 2011

Peringatan : 11 hari lagi bayar saman TRAFIK

Sekadar peringatan pada diri sendiri dan rakan-rakan. Saya pun ada 2 saman yang perlu dibayar dan akan berbuat demikian sebelum akhir bulan ini.

PUTRAJAYA 17 Feb. - Semua pesalah lalu lintas masih mempunyai masa 11 hari lagi untuk menjelaskan saman tertunggak sebelum kadar baru dikuatkuasakan Mac ini.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan berkata, jika pesalah terbabit tidak menjelaskannya dalam tempoh ditetapkan, mereka disenaraihitamkan daripada memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu.

Tegas beliau, matlamat agensi penguat kuasa itu bukan untuk mencari keuntungan tetapi mendisiplinkan pengguna agar menghormati undang-undang jalan raya.

"Sebelum ini kerajaan memberi peluang untuk pesalah lalu lintas menjelaskan saman dalam tempoh enam bulan sejak Ogos tahun lepas, tetapi tidak dimanfaatkan sebaik-baiknya oleh orang ramai.

"Matlamat utama kami bukan untuk cari untung tetapi bila kita buat salah, kenalah selesaikan, itulah peraturan namanya.

Sebagai contoh, kalau kita makan nasi di restoran kita mesti kena bayar," katanya di sini hari ini.

Semalam, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha mengumumkan di bawah peraturan baru mulai 1 Mac depan, kompaun lalu lintas akan diselaraskan iaitu kompaun RM150 dinaikkan kepada RM200 jika tidak dijelaskan dalam tempoh 15 hari dan RM300 jika tidak dijelaskan dalam tempoh 30 hari.

Sementara itu, Solah berkata, pesalah lalu lintas juga dikenakan pemotongan markah dalam sistem Mata Demerit Kesalahan Jalan Raya (Kejara) jika lewat membayar kompaun.

"Kalau saman terdahulu, mata Kejara tidak dimasukkan tetapi selepas ini walaupun bayaran dibuat pesalah tetap dikenakan mata Kejara," katanya.

Solah berkata, bermula 15 Mac depan, orang ramai boleh menjelaskan bayaran saman trafik di semua cawangan JPJ seluruh negara.

"Sebelum ini, mereka hanya boleh berbuat demikian di balai polis dan ibu pejabat pos negeri, berbanding sekarang sudah boleh bayar di kaunter JPJ," katanya. Utusan Malaysia

No comments:

Post a Comment