Minda Hijrah Headline Animator

Wednesday, April 17, 2013

#PRU13 #GE13 - Bila Nak Hudud ?


Bila nak buat hudud?

Kedah: Tunggu Kelantan buat laksanakan dulu.

Kelantan: Ambo tengah buat draf tak siap lagi.
Perak: Hudud tak pernah disebut dalam manifesto.
Selangor: Manifesto bukan janji.
Pulau Pinang: Langkah mayat saya dulu.

2 comments:

 1. Pas Kelantan beri alasan tidak mampu laksana hudud

  KOTA BHARU 14 April - Kerajaan Pas Kelantan memberi alasan tidak mampu melaksanakan hukum hudud kerana meluluskan undang-undang yang sudah diketahui 'terbatal' kedudukannya sejak awal lagi.

  Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Maklumat, Sains dan Teknologi negeri, Datuk Dr. Mohamed Fadzli Hassan berkata, Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) Kelantan 1993 tersebut bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan kerana melangkaui bidang kuasa ditetapkan kepada sesebuah kerajaan negeri.

  Jelasnya, bidang kuasa berkaitan jenayah berat terletak di bawah Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri mempunyai kuasa terhad serta tidak boleh menggubal sebarang undang-undang bertentangan undang-undang sedia ada di bawah Kerajaan Pusat.

  “Perkara 4 Perlembagaan Persekutuan sudah menyebut Perlembagaan itu adalah undang-undang paling agung di Malaysia dan mana-mana undang-undang yang dilulus mana-mana negeri yang bertentangan dengannya, maka adalah terbatal.

  “Perlembagaan juga menyebut mana-mana undang-undang yang dilulus kerajaan negeri yang bertentangan dengan undang-undang Kerajaan Pusat, maka undang-undang kerajaan negeri akan terbatal dengan sendirinya, jadi hukum hudud yang kita luluskan itu sebenarnya batal mengikut Perlembagaan, tidak boleh dikuatkuasakan sama sekali," katanya.

  ReplyDelete
 2. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
  Baca selanjutnya...

  ReplyDelete