Minda Hijrah Headline Animator

Wednesday, March 13, 2013

[Anjing Gila PKR Hina ATM] Lahad Datu Terkini - Kementerian Pertahanan jawab dakwaan Ghafir @Zahid_Hamidi

Kementerian Pertahanan hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi bagi menjawab dakwaan bekas Timbalan Panglima Tentera Darat, Datuk Ghafir Abdul Hamid yang mendakwa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) hanya "duduk di bawah rumah orang dan di reban ayam" ketika Ops Darurat.

Ghafir membuat dakwaan itu ketika berucap pada Forum T anjuran Akademi Pak Sako di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor di Jalan Maharajalela di sini semalam.

Berikut kenyataan penuh Kementerian Pertahanan kepada Utusan Online berhubung peranan ATM di Lahad Datu:

1. Misi yang diberikan adalah jelas mengikut peringkat strategik iaitu membantu PDRM mengawal situasi keselamatan sekiranya rundingan dengan penceroboh tersebut gagal. Di peringkat operational dan taktikal, pasukan diberikan misi yang lebih spesifik mengikut tugasan yang dilaksanakan seperti operasi mengepung dan mencari, penggeledahan, pembersihan, sekatan dan lain-lain berdasarkan perisikan yang diterima. Ianya hanya diberikan kepada pasukan yang melaksanakan tugas dan tidak dihebahkan kepada pihak umum untuk mengekalkan kerahsiaan.

2. Pelaksanaan sesuatu tugas operasi seperti yang dinyatakan sebelum ini, memerlukan pasukan diaturgerakkan di perkampungan, di kawasan atau di tempat yang sukar. Tugasan ini akan dilaksanakan asalkan misi yang ditetapkan tercapai.

3. Dalam konteks perisikan ianya dilaksanakan secara kolektif diperingkat stategik, operational dan taktikal yang melibatkan ATM, PDRM dan agensi keselamatan yang lain. Proses risikan ini memerlukan maklumat yang diterima ditapis dan dinilai mengikut keutamaan serta disahkan sebelum sebarang ketetetapan operasi dilaksanakan. Harus diingatkan sebarang maklumat perisikan yang diterima mestilah tepat. Perisikan yang tidak lengkap dan dibuat secara tergesa-gesa boleh menjejaskan perlaksanaan operasi dan dikhuatiri menimbulkan spekulasi serta boleh dieksploitasi oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab."

- UTUSAN ONLINE

8 comments:

 1. INILAH PERMULAAN BAGI SEORANG BINTANG YANG GELAP DIDALAM ATM, DAH JATUH, NAK JOIN PEMBANGKANG PULAK,
  DAHLER PANGLIMA, SERVIS KO PUN TAK BAGUS. KALAU BAGUS PKR TAK PANGGIL KO JOIN DIORANG. MESTI KO NI JENIS KUAT MAKAN MASA SERVIS DULU, DLM RAMAI2 TAHI BINTANG YANG JATUH KO SORANG JER YANG TAK PENAH DENGAR NAMA SAMPAILER KER HARINI BARU AKU TAU KO NI BEKAS 2IC PTD ..KAH KAH KAH.. BERENTILAH HINA ORG KITA SENDIRI..

  ReplyDelete
  Replies
  1. betui tu tak pernah dengar pun dia ni..betui ka dia ni panglima ..ceh pang kaki lima aja..dia ni.. mesti dah pencen lepas tu kecewa laaa konon.. metekedarah duit aja pang kaki lima nih..

   Delete
 2. nk tunjuk semangat perjuangan pun jgn ar smpai bodoh tunjuk kat org... pglima amenda cm ni...

  ReplyDelete
 3. Sebenarnya tak perlu jawab pun kenyataan orang gila mcm dia tu.buang masa aje

  ReplyDelete
 4. Hina kerajaan tp mentekedarah duit pencen kerajaan juga...

  ReplyDelete
 5. Memanglah dia boleh selesaikan dalam sehari aje, sebab dia sebenarnya yg jadi Jeneral Perangnya, dia yg rancang, dia yg bocorkan maklumat, semuanya ikut arahan Anuar.

  ReplyDelete
 6. Inilah orang Melayu pengkhianat bangsa termakan pujuk rayu PKR ... HARAMJADDAH !!!

  ReplyDelete
 7. Kalau la pkr memimpin negara kita..apa akan jadi dgn anak cucu kita akan datang...masih ada hak kah untuk bersuara kalau orang kafir memerintah...

  ReplyDelete