Minda Hijrah Headline Animator

Monday, November 5, 2012

PAS riak ajak Ulama' UMNO keluar parti - UMB @TunFaisal

Antarapos.com - Pengerusi Unit Media Baru (UMB) Pemuda Umno, Tun Faisal Ismail Aziz menyelar tindakan pemimpin kanan PAS yang mendesak golongan ulama Umno supaya keluar dan menyertai PAS yang disifatkannya sebagai lebih Islam.

Menurutnya, kerajaan persekutuan telah melaksanakan lebih 90 peratus konsep Islam dalam pentadbiran, justeru tidak timbul persoalan siapa yang lebih Islamik.

"Permainan lebih Islam lebih kafir bukan permainan baru. PAS sudah main isu ini sejak saya sekolah dahulu. Ini menunjukkan sikap PAS sendiri yang ada sikap riak dan takabbur.

"Islam dari segi mana? Kalau Islam dari segi hukum, kerajaan BN sudah laksanakan lebih 90 peratus hukum Islam. PAS tidak mampu buat 20 peratus pun," katanya menjawab dakwaan terbaru Pengarah Jabatan Tarbiyah dan Pengkaderan PAS Pusat, Idris Ahmad.

Idris dalam temubual bersama Antarapos sebelum ini menyifatkan golongan ulama tidak sesuai duduk dalam Umno kerana parti itu tidak memperjuangkan dasar-dasar Islam.

Sebaliknya beliau menggesa agar golongan itu menyertai PAS yang tidak pernah menyekat ulama berdakwah.

Kenyataan Idris itu dibuat ketika pelbagai pihak mempertikaikan komitmen PAS itu kepada Islam setelah parti itu menggugurkan slogan Negara Islam dan beralih kepada matlamat mendirikan sebuah Negara Berkebajikan.

Tun Faisal kemudian mengambil contoh pendirian PAS empat tahun lalu yang berjanji akan menutup kilang-kilang arak dan pusat maksiat di negeri Selangor, namun sehingga kini kesemua tempat-tempat yang dimaksudkan masih beroperasi seperti biasa.

Malah beliau menyifatkan Pakatan Rakyat gagal mencapai kata sepakat bersabit cadangan pelaksanaan hukum hudud.

"Suatu masa dulu, kita dengar cerita mereka mahu tutup kilang arak dan pusat maksiat. Tapi bila kita tengok di Selangor pusat maksiat makin bercambah dan janji itu tidak berlaku.

"Kalau kita tengok pada agenda Pakatan, PAS sendiri akui Pakatan menolak hudud. Dengan jelas disebut hudud bukan agenda Pakatan. Maksudnya PAS akui Pakatan menolak hudud. Jadi di mana Islamiknya?

"Di Pulau Pinang, jawatan Exco Agama pun mereka tidak dapat pertahankan sama juga yang terjadi di Selangor. Jadi apa guna masuk PAS kalau jawatan itu pun tidak dapat pertahankan apatah lagi pertahankan Islam di Pulau Pinang dan Selangor. Kalau nak masuk PAS untuk pertahankan Islam itu mengarut," katanya.

3 comments:

 1. pas dah goncang tunggu rebah ke bumi apabila ulama semakin ramai sertai umno spt di kelantan..

  ReplyDelete
  Replies
  1. mcm terbalik je ni, rasanya umno yang sedang bergoncang, rakyat dan ulama semakin sedar, kita nantikan kemuncaknya pada pru13

   Delete
  2. Kau silap ...diorang tak kan rebah dibumi ..dan xtakot goncang dan goyang ...yang kami percaya akhir zaman ini kemenangan aku jatuh ditangan islam ..bukan ditangan melayu ...haha mengaji dulu .mengaji banyak banyak ...allah itu maha kuasa maha segala-galanya ...

   Delete