Minda Hijrah Headline Animator

Monday, October 22, 2012

Tun M: PRU 13 sesuai bila-bila masa dari sekarang

Pilihan raya umum ke-13 sesuai diadakan bila-bila masa sahaja, termasuk pada tahun ini namun terpulang kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memilih tempoh yang sesuai, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.
 
Bekas Perdana Menteri berkata sama ada diadakan hujung tahun ini atau awal tahun depan iaitu sebelum mandat lima tahun Barisan Nasional (BN) tamat, bila-bila masa dari sekarang juga merupakan masa yang baik untuk mengadakan pilihan raya.
 
"Bergantung kepada Datuk Seri Najib apa keputusannya. Pandangan saya adalah pandangan saya. Saya fikir kita sudah sampai penghujung, ia tidak menjadi masalah sama ada akhir tahun ini atau awal tahun depan," katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis konvokesyen Universiti Teknologi Petronas (UTP) di sini, Ahad.
 
Beliau berkata Barisan Nasional (BN) boleh menunggu waktu yang sesuai untuk memuktamadkan tarikh pembubaran Parlimen bagi memberi laluan kepada pilihan raya umum namun ini juga memberi peluang kepada parti pembangkang untuk membuat persediaan.
 
Dr Mahathir berkata beliau tidak menolak kemungkinan pilihan raya diadakan pada tahun ini juga.
 
Mengulas mengenai derma politik sebanyak RM40 juta kepada Umno Sabah oleh penyumbang yang ingin dirahsiakan namanya, beliau menyifatkan derma kepada semua parti politik pimpinan kerajaan dan pembangkang untuk tujuan pilihan raya bukan perkara baru.
 
Beliau berkata pemberian wang bagi tujuan pilihan raya oleh pihak tertentu kepada parti politik pembangkang adalah sebagai langkah perlindungan kerana mereka juga mahukan hubungan baik sekiranya pembangkang menangKomen Anda »

No comments:

Post a Comment