Minda Hijrah Headline Animator

Wednesday, October 24, 2012

Siapa Biaya Bas Mewah Khalid Ibrahim RM150 Ribu Sebulan

Isu bas mewah terus menghantui Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor. Kesilapan paling besar transaksi bas mewah ini adalah bila bas yang bernilai RM900 ribu itu didaftarkan atas nama Abdul Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor. Akan tercatat dalam sejarah Selangor, seorang MB membeli bas mewah atas namanya.

 

Penasihat Ekonomi Kerajaan Negeri Selangor Anwar Ibrahim telah buat pengumuman pada Ogos lalu, yang bas mewah untuk kegunaan PKR itu adalah disewa dan ianya diuruskan oleh Khalid Ibrahim MB Selangor.

 

Khalid Ibrahim kemudiannya mengakui bas mewah itu adalah miliknya dan dibeli melalui sewa beli selama 6 bulan. Beliau menafikan bas itu dibiayai oleh syarikat yang membekalkan 50 lori kompak sampah kepada MBI incorporated. Kalau benar yang bas itu disewa dari Khalid Ibrahim kepada PKR untuk kegunaan Anwar Ibrahim, GAPS berminat ingin tahu berapa kadar sewaanya setiap bulan.

 

Kalau lah juga benar bas ini dibeli secara sewa beli selama 6 bulan seperti yang diuar-uarkan oleh MB, GAPS ingin bertanya siapakah yang membayar sebanyak RM150 ribu sebulan ansuran bulanan (RM150,000 X 6 bulan= RM900,000) kepada pihak bank itu.

 

GAPS yakin gaji MB sebanyak RM20 ribu sebulan jauh dari kemampuan untuk Khalid Ibrahim membayar ansuran RM150 ribu sebulan itu. Jadi siapa yang bayar atau syarikat mana yang membayar ansuran ini. Kenapa mereka bayar bagi pihak MB.

 

Rakyat Selangor mahu jawapan yang pasti dari Menteri Besar. Rakyat Selangor juga menuntut kebenaran dan keadilan dari siasatan SPRM.

 

Hamidzun Khairuddin

Presiden

Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS)

4 comments:

 1. Salahguna kuasa demi anwar ibrahim

  ReplyDelete
 2. Umngok rompak harta rakyat berbilion tarak sapa bising. Die die umngok

  ReplyDelete
 3. hahaha..ADMIN mintak jawab duit ratusan bilion duit rkyat yg kerajaan UMNO lesapkan.. kemana hilang nye??? xpyah koya nk crite keburukan org klu soalan untuk sendiri xterjawab.. info ni pn ntah sahih ke x..hmm.. UMNO UMNO..

  ReplyDelete
 4. PKR perintah baru 5 tahun menteri dia dah pakai bas mewah, UMNO perintah 55 tahun membangunkan negara, Kalau PKR perintah negara 55 tahun tergadai negara, sndiri fikirlah 55 tahun dengan 5 tahun ?.....? ? ? ?

  ReplyDelete