Minda Hijrah Headline Animator

Saturday, May 12, 2012

Azizan Razak Tak Tahu Undang-undang

Satu laporan polis telah dibuat oleh rakyat Kedah yang juga plaintif/waris tanah waqaf khas Madrasah Salihiah, FIDEL FIRAIDI BIN MUSTAFFA, NO.K/P 631023-02-5229 terhadap YAB Dato' Seri Azizan Razak, Menteri Besar Kedah atas kenyataan beliau di akhbar Utusan Malaysia dan Sinar Harian, yang disifatkan sebagai ugutan jenayah iaitu melanggar undang-undang kerana bertentangan dengan writ saman dan mendahului proses mahkamah.

Dalam kenyataan itu, Dato' Seri Azizan berkata, "kerja-kerja meroboh madrasah itu kini boleh dilakukan pada bila-bila masa dan secepat mungkin meskipun kes berkenaan dibicarakan di mahkamah". Alasan beliau ialah permohonan injunksi tersebut bukan melibatkan kerja meroboh tetapi hanya mengenai penjualan tanah.

Walaubagaimanapun, injunksi yang dipohon adalah berbunyi:

"SUATU PERINTAH INJUNKSI TERHADAP DEFENDAN-DEFENDAN (MAIK, PENTADBIR TANAH KOTA SETAR DAN KERAJAAN NEGERI KEDAH) UNTUK MENAHAN, DAN/ATAU MENGHALANG DEFENDAN-DEFENDAN SENDIRI, EJEN ATAU PENGKHIDMATNYA DARIPADA MEROBOHKAN DAN ATAU MENGOSONGKAN TANAH TERSEBUT SEHINGGA ARAHAN SELANJUTNYA DARIPADA MAHKAMAH YANG MULIA"

Nampak sangat MB Kedah langsung tidak tahu apa yang tertulis dalam permohonan injunksi yang jelas terdapat perkataan 'menghalang' dari 'merobohkan'.

Jika Nik Aziz merasa dirinya jauh lebih hebat dari para Mufti dalam Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan, Azizan pula merasakan dirinya jauh mengatasi undang-undang dan hakim.

Inilah bukti bahawa pemimpin-pemimpin PAS itu amatlah sinonim dengan sifat riak, takbur, angkuh dan sombong.

Menurut waris tanah tersebut, beliau mengambil tindakan membuat laporan polis kerana bimbang jika kenyataan tidak bertanggungjawab sebegini tidak dibendung dan diambil tindakan dengan menghadapkan ustaz AZIZAN ke muka pengadilan, pertumpahan darah, pergaduhan, konflik antara waris dan jawatankuasa Madrasah Salihiah serta anak kariah dan seluruh umat Islam sekitar dengan kerajaan negeri boleh tercetus bila-bila masa sahaja.

2 comments:

  1. Ini mesti si Tua tu dapat nasihat dari Penasihat Undang2 Majlis Peguam.NO problem Punya..Kasi runtuh takpe ..luaorang sama bangsa perang wa apa ada hal lagi seenangg looo..

    ReplyDelete
  2. Negara kita mmpunyai undang2/ mahkamah utk membuat keputusan.. Biarlah mahkamah, saja yg menentukan..

    ReplyDelete