Minda Hijrah Headline Animator

Wednesday, April 11, 2012

AMBIGA LAHANAT: BERSIH 3.0 tetap di Dataran Merdeka

Source: Malaysiakini : Penganjur BERSIH 3.0 menegaskan bahawa perhimpunan itu tetap akan diadakan di Dataran Merdeka pada 28 April walau dipujuk kerajaan supaya memindahkannya ke lokasi lain.

Pengerusi bersamanya, Datuk Ambiga Sreenevasan berkata, cadangan yang dikemukakan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein itu tidak boleh dipersetujui.

Ambiga berkata, penganjur memilih Dataran Merdeka kerana kaitan sejarah dengan perjuang rakyat menuntut kemerdekaan dan demokrasi Malaysia.

Katanya lagi, penganjur tidak dapat menerima alasan supaya perhimpunan itu tidak dapat diadakan di Dataran Merdeka memandangkan banyak acara lain telah diadakan di situ seperti ulangtahun ke-205 Polis Diraja Malaysia.

Selain Hishammuddin, menteri udang-undang Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz juga menggesa BERSIH supaya meminta kebenaran pemilik lokasi tersebut sebelum mengadakan perhimpunan itu.

Padang yang sering digunakan untuk konsert dan perbarisan peringkat nasional itu diuruskan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Ambiga tidak menyebut bahawa penganjur akan mendapatkan kebenarakan DBKL, namun beliau menjelaskan bahawa jawatankuasa tersebut akan menulis surat kepada polis untuk memaklumkan rancangan mereka.

2 comments:

  1. Hai..apelah kerajaan Malaysia nih bangang sangat....nk nego2 lagi ngan babi2 nih sume pehal...tangkap jer...humbankan kat mana2 penjara kan nyer x boleh....Hishamuddin nih ntah apekejadahnya lembut sangat.....klu camnilaH ko HISHAMUDDIN...LBH KO PEGI MAMPOSLAH...SUH ORANG LAIN GANTI TEMPAT KO KAN BAGUS...KO DOK UMAH PELUK BINI LG BAIK....

    ReplyDelete
  2. Ambiga dah jadi Puan Guru Ambiga dalam PAS setaraf Tuan Guru Nik Aziz & Tuan Guru Haji Hadi

    ReplyDelete