Minda Hijrah Headline Animator

Tuesday, January 17, 2012

HAK MERAYU - TERKINI DARI BLOG TUN MAHATHIR1. Dalam sejarah kehakiman di Malaysia, Anwar menang pertandingan membuat “appeal” atau rayuan terhadap keputusan mahkamah yang dikenakan kepadanya.
2. Selama empat tahun kita tidak dengar lain selain daripada appeal Anwar terhadap keputusan mahkamah berkenaan dirinya dalam kes Saiful.

3. Awal-awal lagi dituntut supaya hakim ditukar kerana kononnya berat sebelah. Dengan itu perbicaraan ditangguh sementara tuntutannya ditimbang oleh mahkamah. Masa berbulan-bulan berlalu kerana mahkamah terpaksa menentukan tarikh untuk mendengar rayuannya.


 
4. Setelah diputus yang hakim berkenaan boleh dengar rayuannya, ada lagi rayuan yang dikemukakan.
5. Jika keputusan yang dibuat baru-baru ini mendapati Anwar bersalah, percayalah ia akan membuat appeal kepada Mahkamah Rayuan (Appeal Court).

6. Jika Appeal Court bersetuju dengan keputusan Mahkamah Tinggi, maka Anwar akan rayu kepada Federal Court.

7. Jika Federal Court mengesahkan keputusan oleh High Court dan Appeal Court, maka Anwar akan tuntut untuk kesnya dibawa kepada Special Court.

8. Tetapi apabila Anwar didapati tidak bersalah kerana tidak ada corroborating evidence, hak mangsanya untuk membuat rayuan dipertikaikan.

9. Apakah dalam negara ini pembesar pembangkang mempunyai hak istimewa bahawa keadilan hanya berlaku apabila ia didapati tidak bersalah?

10. Apakah dalam negara ini mangsa yang kerdil tidak berhak kepada keadilan sehingga dia tidak boleh merayu untuk didengar oleh mahkamah yang lebih tinggi?

11. Apakah di negara ini keengganan pembesar pembangkang mengangkat sumpah bukan sahaja di masjid dengan menjunjung Al Quran tetapi semasa dibicara dalam mahkamah biasa tidak mempunyai apa-apa makna terutama kepada orang Islam, dan sumpah laknat oleh si kerdil juga tidak boleh diambilkira?

12. Atau apakah menjadi satu daripada perjuangan Pakatan bahawa apa yang disarankan oleh Anwar dalam BBC bahawa undang-undang negara ini sudah lapok dan perlu ditukar kepada kebebasan untuk meliwat mengikut liberalisme Barat?

8 comments:

 1. ORANG TUA NYANYUK NI DAH MAKIN MEROYAN. PATUT HANTAR RUMAH ORANG TUA JIKA KITA MENANG NANTI

  ReplyDelete
 2. nasib umno di lubang jubor sexfool.

  ReplyDelete
 3. actually nasib anwar baik sebab badawi lepaskan dia pada tahun 2004. dia telah sabit kesalahan liwat sebelum ini dengan hukuman 15 tahun penjara. ironynya penyokong anwar melonjak gembira bila mahkamah mendapati anwar tidak bersalah dalam kes liwat kali ini. tetapi mendiamkan diri pada kes sebelumnya yg sabit kesalahan :)

  ReplyDelete
 4. yang nyanyuk Nik Aziz tua kutuk

  ReplyDelete
 5. nik aziz tu bile nk mampos...sesat.

  ReplyDelete
 6. nik aziz tu ngokngek ikot jeq ckp anwar........nk jd TPM ke nt... wawaaaaaaaaaa

  ReplyDelete
 7. klu dia sesat dah lama dah kena tangkap.. kamu smua mesti islam pada nama kan? silap2 rukun islam pon x tau..hahah

  ReplyDelete